Πιλάτες

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1Τι είναι η μέθοδος Pilates και σε ποιους απευθύνεται;
Η μέθοδος πιλάτες είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης, ένα μοναδικό σύστημα ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης που διαμορφώθηκε από τον Joseph Pilates. Στόχος του είναι να επιτευχθεί μυϊκή ισορροπία ενδυναμώνοντας τους αδύναμους μύες και επιμηκύνοντας τους βραχείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ελέγχου, της δύναμης και της ευλυγισίας του κορμιού, ενώ δημιουργείται μια ορμονική και πιο λεπτή σιλουέτα. Η μέθοδος πιλάτες στηρίζεται σε έξι βασικές αρχές: αναπνοή, συγκέντρωση, έλεγχο, ακρίβεια, κέντρο, ροή. Η αναπνοή είναι η πρώτη και τελευταία φυσική λειτουργία του ανθρώπου. Τα οφέλη της καλής αναπνοής είναι πολλαπλά: εισπνέοντας και εκπνέοντας ολοκληρωμένα οξυγονώνουμε καλύτερα όλο μας το σώμα μέσω του αίματος μας, ενώ απομακρύνουμε περισσότερες τοξίνες και βλαβερά αέρια από αυτό. Το κοιλιακό μασάζ που πραγματοποιεί το διάφραγμα ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας βοηθά στη συμπλήρωση των λειτουργιών του κάθε οργάνου ενώ παράλληλα βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών της περιοχής (κοιλιακοί μύες). Σε ψυχολογικό επίπεδο το είδος αυτό της βαθιάς αναπνοής έχει μια λειτουργία χαλαρωτική έτσι ώστε να δουλεύουμε το σώμα μας με μεγαλύτερη ηρεμία, αλλά και περισσότερη ενέργεια. Η συγκέντρωση είναι το βασικό στοιχείο της ζεύξης πνεύματος και σώματος. Αυτή η διαρκής συγκέντρωση έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας ώστε να κατευθύνουμε κάθε μας κινητική πράξη με την με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια αποφεύγοντας τις μηχανικές κινήσεις. Από το κέντρο του κορμού μας (κοιλιά-μέση) πηγάζουν όλες οι κινήσεις. Δημιουργώντας δυνατό κέντρο κινούμε το σώμα μας με μεγαλύτερη ευκολία και με μικρότερη ενεργειακή δαπάνη. Στο Pilates δεν υπάρχουν στατικές μεμονωμένες κινήσεις, γιατί το σώμα μας δεν λειτουργεί φυσικά μ’ αυτόν τον τρόπο. Η δυναμική ενέργεια αντικαθιστά τις γρήγορες απότομες κινήσεις άλλων τεχνικών και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αρμονική συνεχόμενη κίνηση ( ροή) και όχι στην ταχύτητα. Το Pilates είναι μια ολιστική μέθοδος άσκησης που κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης χρησιμοποιεί όλους τους μύες, από τα άκρα των δακτύλων των χεριών έως και των ποδιών. Απευθύνεται σε όλους γιατί έχει διάφορα επίπεδα δυσκολίας και προσεγγίζει τον καθένα από εμάς ανάλογα με τις δυνατότητες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει. Έτσι λοιπόν με τη μέθοδο αυτή μπορούν να γυμναστούν άτομα κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης, γυναίκες στην εγκυμοσύνη, άτομα με μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας καθώς και αθλητές και χορευτές.
2Με ποιον τρόπο το Pilates βελτιώνει την υγεία μου;
Το Pilates, κατά κύριο λόγο, δυναμώνει όλους τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, όχι μόνο τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, αλλά και τους εν βάθη μύες. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού. Ο Joseph Pilates έχει πει ότι είμαστε τόσο νέοι όσο νέα είναι η σπονδυλική μας στήλη. Το κυκλοφορικό λειτουργεί σωστότερα ενώ μέσω της ολοκληρωμένης αναπνοής οξυγονώνονται καλύτερα όλα τα όργανα και οι ιστοί του σώματός μας. Ακόμα, βελτιώνεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς μέσα από την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης ανοίγουν τα μεσοσπονδύλια διαστήματα απ’ όπου εξέρχονται τα νεύρα.
3Έχω προβλήματα υγείας. Μπορώ να γυμναστώ;
Το Πιλάτες συστήνεται από πολλούς γιατρούς για μυοσκελετικές παθήσεις, ανάκαμψη μετά από επεμβάσεις (π.χ. μαστεκτομή) για προβλήματα νευρολογικής φύσης και πολλά άλλα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ελάτε να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να γνωρίσει τις ευεργετικές ωφέλειες της μεθόδου.
4Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω Pilates;
Ναι, γιατί το Pilates γυμνάζει ιδιαίτερα τους μύες της περιοχής του περίνεου, πράγμα που βοηθά εκτός των άλλων, στην ευκολότερη εξώθηση του νεογνού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πέρα απ’ αυτό ο ισχυρός μυϊκός τόνος που δημιουργείται στην περιοχή της λεκάνης, βοηθά το σώμα να επανέλθει πιο γρήγορα μετά τον τοκετό. Οι εγκυμονούσες, συνήθως υποφέρουν από πόνους στην πλάτη, το Πιλάτες όμως δημιουργώντας ισχυρό κέντρο και δυναμώνοντας όλους τους μύες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, τις βοηθά να στηρίζουν το σώμα τους καλύτερα και τους χαρίζει μια αίσθηση δύναμης και ευεξίας. Φυσικά όλα αυτά, εφόσον η κύηση δεν θεωρείται επαπειλούμενη και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
5Τα άτομα της 3ης ηλικίας μπορούν να κάνουν Pilates;
Ναι, γιατί το Pilates μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε σώματος, της κάθε ηλικίας. Καθώς περνούν τα χρόνια το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποκτήσει διάφορα σωματικά προβλήματα όπως οστεοπόρωση, έλλειψη ευλυγισίας, ρευματισμούς κλπ. Μέσω των εξιδεικευμένων ασκήσεων Pilates μπορούν να δυναμώσουν ξανά το σώμα τους, να το κάνουν πιο λειτουργικό και να αποκτήσουν μια αίσθηση ευεξίας και αυτοπεποίθησης.
6Τι είναι το Shiatsu;
Το shiatsu (πίεση με τα δάκτυλα) είναι μια αγωγή υγείας με προέλευση την Ιαπωνία που έχει σκοπό να εξασφαλίσει συνολική ευεξία, επιδρώντας σε νου, σώμα και πνεύμα, ενεργοποιώντας τις θεραπευτικές ικανότητες που είναι εγγενείς σε κάθε οργανισμό.
Κάθε ενόχληση, σύμπτωμα ή ασθένεια δείχνει μια ανισορροπία στη ζωτική ενέργεια του ατόμου. Με την εφαρμογή πιέσεων, διατάσεων και άλλων τεχνικών στους μεσημβρινούς ή τα κανάλια όπου ρέει η ενέργεια σε όλο το σώμα, το shiatsu επιτρέπει την αποκατάσταση της ροής της ενέργειας και την ανακούφιση από ενοχλήσεις και πόνους, προάγοντας το αίσθημα σωματικής και ψυχικής ευεξίας που συνδέεται με την υγεία. Είναι δυνατόν να γίνει μία μόνο συνεδρία ή περισσότερες, ανάλογα με τη φύση του προβλήματος.
7Πώς μπορεί να με ωφελήσει το Shiatsu;
Το Σιάτσου δρα σε ψυχοσωματικό επίπεδο και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να οδηγεί τον οργανισμό σε βαθιά χαλάρωση. Όλοι είναι δυνατόν να ωφεληθούν από το shiatsu με θετική επίδραση στα επίπεδα ενέργειας και την πρόληψη και θεραπεία προβλημάτων υγείας, σε όποια ηλικία ή φυσική κατάσταση και αν βρίσκονται. Συγκεκριμένα, το shiatsu: – Ανακουφίζει από την ένταση και το άγχος – Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την αϋπνία, την εύκολη κόπωση και την έλλειψη ενέργειας. – Βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος (σπαστική κολίτιδα, καούρες, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα) – Εναρμονίζει τις δυσκολίες του γυναικείου κύκλου (αστάθεια κύκλου, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο) – Μειώνει τους πονοκεφάλους, τον πόνο σε αρθρώσεις, πλάτη, μέση και αυχένα – Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ιδιαίτερα κατά την ανάρρωση μετά από ασθένεια ή ατύχημα – Ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (αίσθημα βάρους, πόνοι στη μέση και στα πόδια, δυσπεψία, ψυχολογικές μεταπτώσεις, αϋπνία) – Υποστηρίζει σε δύσκολες συναισθηματικές / ψυχολογικές καταστάσεις όπως κατάθλιψη, πένθος, σημαντικές αλλαγές ζωής, κ.α.
8Είναι επώδυνο το Shiatsu;
Το Σιάτσου είναι μια βαθιά χαλαρωτική εμπειρία. Ένας ελαφρύς, ανακουφιστικός πόνος σε ορισμένα σημεία κατά τη διάρκεια των πιέσεων είναι ένδειξη κάποιας ανισορροπίας του συστήματος. Ένας έμπειρος θεραπευτής/θεραπεύτρια αναγνωρίζει αυτά τα σημεία και εφαρμόζει την κατάλληλη πίεση. Σταδιακά ο πόνος μειώνεται ή αλλάζει μορφή. Η ένταση απελευθερώνεται, η ροή της ενέργειας βελτιώνεται και ξεκινά η αυτοθεραπευτική διαδικασία.
9Πώς θα νιώθω μετά από μια συνεδρία Shiatsu;
Μια συνεδρία shiatsu συνήθως προκαλεί στο άτομο ένα αίσθημα χαλάρωσης, ηρεμίας και επαφής με τον εαυτό και το σώμα του. Μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη για δραστηριοποίηση και κινητικότητα ή αντίθετα για ξεκούραση και χαλάρωση, ανάλογα με την κατάσταση του κάθε ανθρώπου. Ελάχιστες φορές, η ενεργοποίηση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή όξυνση των συμπτωμάτων (‘θεραπευτική αντίδραση’) που μπορεί να περιλαμβάνει πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο ή αλλαγή στη λειτουργία του εντέρου. Τα συμπτώματα αυτά είναι φυσιολογικά, υποχωρούν σε 2 με 3 ημέρες και είναι ένδειξη ότι το σώμα ανταποκρίνεται θετικά στο θεραπευτικό ερέθισμα.
10Τι συμβαίνει σε μια συνεδρία Shiatsu;
Μια συνεδρία shiatsu διαρκεί περίπου 50 λεπτά και γίνεται σε ένα στρώμα στο πάτωμα. Γίνεται σε όλο το σώμα πάνω από τα ρούχα, χωρίς τη χρήση λαδιού. Εφαρμόζονται πιέσεις με τις παλάμες, τα δάχτυλα, τον αντίχειρα, τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πέλματα καθώς και διατάσεις και άλλες τεχνικές, οι οποίες προσαρμόζονται στο σώμα και την κατάσταση του κάθε ανθρώπου.
11Τι χρειάζεται να κάνω πριν και μετά από μια συνεδρία Shiatsu;
– Είναι καλό να έχετε φάει κάτι ελαφρύ τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα. Μετά από βαρύ γεύμα θα πρέπει να περάσουν 2-3 ώρες μέχρι τη συνεδρία ενώ θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ την ίδια ημέρα. – Φορέστε ή έχετε μαζί σας άνετα βαμβακερά ρούχα (για παράδειγμα: φόρμες) και ένα ζευγάρι καθαρές κάλτσες. – Μετά τη συνεδρία είναι καλό να ξεκουραστείτε και να μην κάνετε κάποια δραστηριότητα που να είναι ιδιαίτερα απαιτητική σε σωματικό ή ψυχολογικό επίπεδο.