Τί είναι το Pilates;

Pilates: Η τέχνη να ελέγχω το σώμα μου

Το «Pilates» (ή αλλιώς Art of Contrology όπως ονομαζόταν αρχικά) έκανε την εμφάνισή του στα μέσα περίπου του 20ου αιώνα ως μέθοδος αποθεραπείας και ανάρρωσης αθλητών που είχαν τραυματιστεί. O συνδυασμός σωματικής ενδυνάμωσης και πνευματικής άσκησης έκανε τη μέθοδο να διαδοθεί πολύ γρήγορα. Σήμερα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και διαδεδομένες μεθόδους γυμναστικής, κυρίως γιατί έχει άμεσα αποτελέσματα. Ο στόχος του Joseph Pilates ήταν 30 συνεδρίες για ένα καινούριο σώμα. «Μετά από δέκα συνεδρίες», έλεγε «θα παρατηρήσετε μια αλλαγή στο σώμα σας. Μετά από είκοσι, θα την δουν και οι άλλοι, και μετά από τριάντα, θα έχετε ένα ολοκαίνουριο σώμα».

Πώς γίνεται όμως να μιλάμε για ολοκαίνουριο σώμα σε μόλις 30 συνεδρίες; Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα. Η απάντηση βρίσκεται στη σωστή στάση του σώματος, την στήριξη της σπονδυλικής στήλης, την ενδυνάμωση και την επιμήκυνση των μυών. Εκεί βρίσκεται το κλειδί της μεταμόρφωσης. Το σώμα βρίσκει το κέντρο στήριξης του, μακραίνει, λεπταίνει, δυναμώνει, «ψηλώνει» Σύμφωνα με τον Josheph Pilates «Είμαστε τόσο νέοι, όσο νέα είναι η σπονδυλική μας στήλη». Αν ελέγξουμε το κέντρο μας (δηλαδή πλάτη, κοιλιακούς και ραχιαίους) μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα στη ζωή μας. Αυτή είναι η βάση για την σωστή λειτουργία και υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και αυτό είναι το ζητούμενο για εκατομμύρια ανθρώπων που ο σύγχρονος τρόπος ζωής τους έχει εγκλωβίσει σε μια ανθυγιεινή, καθιστική καθημερινότητα μπροστά σε έναν υπολογιστή.

O Pilates πίστευε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι, είναι απαραίτητο να κατακτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας. Αυτός ήταν ο λόγος που ονόμασε τη μέθοδο του Contrology, με το όραμα της αφομοίωσης αυτού του τρόπου άσκησης στην καθημερινότητά μας με στόχο τη σωματική, πνευματική και ψυχική ισορροπία μας.

Συχνά ερωτήματα για το Pilates:

Τι είναι η μέθοδος Pilates και σε ποιους απευθύνεται;

Η μέθοδος Pilates είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκγύμνασης, ένα μοναδικό σύστημα ασκήσεων διάτασης και ενδυνάμωσης που αποτελείται από ασκήσεις εδάφους αλλά και ασκήσεις με όργανα (μπάλες, λάστιχα) και είναι κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους, άνδρες γυναίκες, κάθε ηλικίας. Όλες οι ασκήσεις προσαρμόζονται στον σωματότυπο, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου ξεχωριστά και αυτό είναι η μοναδικότητα της μεθόδου. Στηρίζεται σε έξι βασικές αρχές: αναπνοή, συγκέντρωση, έλεγχο, ακρίβεια, κέντρο, ροή.

Η αναπνοή είναι η πρώτη και τελευταία φυσική λειτουργία του ανθρώπου. Τα οφέλη της καλής αναπνοής είναι πολλαπλά: εισπνέοντας και εκπνέοντας ολοκληρωμένα οξυγονώνουμε καλύτερα όλο μας το σώμα μέσω του αίματος μας, ενώ απομακρύνουμε τις βλαβερές τοξίνες από αυτό. Το κοιλιακό μασάζ που πραγματοποιεί το διάφραγμα ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας βοηθά στη συμπλήρωση των λειτουργιών του κάθε οργάνου και παράλληλα ενδυναμώνει τους μύες της περιοχής (κοιλιακοί μύες).

Το είδος αυτό της βαθιάς αναπνοής έχει μια λειτουργία χαλαρωτική έτσι ώστε να δουλεύουμε το σώμα μας με μεγαλύτερη ηρεμία, αλλά και περισσότερη ενέργεια.

Η συγκέντρωση είναι το βασικό στοιχείο της ζεύξης πνεύματος και σώματος. Αυτή η διαρκής συγκέντρωση έχει σαν αποτέλεσμα να αποκτήσουμε τον έλεγχο του σώματός μας ώστε να κατευθύνουμε κάθε μας κινητική πράξη με την με την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια αποφεύγοντας τις μηχανικές κινήσεις.

Από το κέντρο του κορμού μας (κοιλιά-μέση) πηγάζουν όλες οι κινήσεις. Δημιουργώντας δυνατό κέντρο κινούμε το σώμα μας με μεγαλύτερη ευκολία και με μικρότερη ενεργειακή δαπάνη.

Στο Pilates δεν υπάρχουν στατικές μεμονωμένες κινήσεις, γιατί το σώμα μας δεν λειτουργεί φυσικά μ’ αυτόν τον τρόπο. Η δυναμική ενέργεια αντικαθιστά τις γρήγορες απότομες κινήσεις άλλων τεχνικών και δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αρμονική συνεχόμενη κίνηση ( ροή) και όχι στην ταχύτητα.

Το Pilates είναι μια ολιστική μέθοδος άσκησης που κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης χρησιμοποιεί όλους τους μύες, από τα άκρα των δακτύλων των χεριών έως και των ποδιών.

Απευθύνεται σε όλους γιατί έχει διάφορα επίπεδα δυσκολίας και προσεγγίζει τον καθένα από εμάς ανάλογα με τις δυνατότητες, τις δυσκολίες και τα προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζει.

Έτσι λοιπόν με τη μέθοδο αυτή μπορούν να γυμναστούν άτομα κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης, γυναίκες στην εγκυμοσύνη, άτομα με μυοσκελετικά και άλλα προβλήματα υγείας καθώς και αθλητές και χορευτές.

Με ποιον τρόπο το Pilates βελτιώνει την υγεία μου;

Το Pilates δυναμώνει όλους τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, όχι μόνο τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, αλλά και τους εν βάθη μύες. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία όλου του οργανισμού. Το κυκλοφορικό λειτουργεί σωστότερα ενώ μέσω της ολοκληρωμένης αναπνοής οξυγονώνονται καλύτερα όλα τα όργανα και οι ιστοί του σώματός μας. Ακόμα, βελτιώνεται η λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς μέσα από την επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης ανοίγουν τα μεσοσπονδύλια διαστήματα απ’ όπου εξέρχονται τα νεύρα.

Έχω προβλήματα υγείας. Μπορώ να γυμναστώ;

Το Pilates συστήνεται από πολλούς γιατρούς για μυοσκελετικές παθήσεις, ανάκαμψη μετά από επεμβάσεις (π.χ. μαστεκτομή) για προβλήματα νευρολογικής φύσης και πολλά άλλα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και ελάτε να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να γνωρίσει τις ευεργετικές ωφέλειες της μεθόδου.

Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω Pilates;

Ναι, γιατί το Pilates γυμνάζει ιδιαίτερα τους μύες της περιοχής του περίνεου, πράγμα που βοηθά εκτός των άλλων, στην ευκολότερη εξώθηση του νεογνού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Επιπλέον, ο ισχυρός μυϊκός τόνος που δημιουργείται στην περιοχή της λεκάνης, βοηθά το σώμα να επανέλθει πιο γρήγορα μετά τον τοκετό.

Το Pilates είναι ο ιδανικός σύμμαχος για τις γυναίκες που υποφέρουν από πόνους στην πλάτη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αφού δημιουργεί ισχυρό κέντρο, ενδυναμώνει όλους τους μύες κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης, και βοηθά το σώμα να έχει καλύτερη στήριξη χαρίζoντας μια αίσθηση δύναμης και ευεξίας.

Φυσικά όλα αυτά, εφόσον η κύηση δεν θεωρείται επαπειλούμενη και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Τα άτομα της 3ης ηλικίας μπορούν να κάνουν Pilates;

Ναι, γιατί το Pilates μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε σώματος, της κάθε ηλικίας. Καθώς περνούν τα χρόνια το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποκτήσει διάφορα σωματικά προβλήματα όπως οστεοπόρωση, έλλειψη ευλυγισίας, ρευματισμούς κλπ. Μέσω των εξειδικευμένων ασκήσεων Pilates το σώμα δυναμώνει, γίνεται πιο λειτουργικό και αποκτά μια αίσθηση ευεξίας και αυτοπεποίθησης.